slm.
ismail nk tanya sikit
awak boleh rendam batu tu dlm air kolah kecik utk mandi
kolah kecik atau baldi besaq la..
rendasm dlm 10 min
awk jugak boleh cas air minum..
letak satu gelas air..pastu letak pandent sebelah gelas tu
dlm 5 min..awk bleh minum air tu
satu titik air tu dah boleh bagi awk energy..
kalo nk wat test..
air yg awk cas 5 min tu..amik sapu kat tapak tangan..
lap dgn kain bersih..
amik lighter ..idupkan api..
layuq tangan dgn api tu..sure tak panas..
tapi sekali ja lah..
lagi satu..awak buat air teh ka..sirap ka..apa2 air yg bergula
bahagi air tu kepada 2 bahagian..
satu cawan tu letak dkt dgn pandent..satu lagi letak jauh..mcm kat dapur ke..
dlm masa 10-15 min..awk try minum dua2 air yg dkt pandent dan jauh dari pandent..
tak suruh pun buat eksperiment yg lain tu..
cukup apply on plain water ja..
and then minum
pagi esok..rendam pandent dlm air seblm mandi..
itu ja..
selalu..org sakit ja yg dapt effect dia nie
tido nyenak?
nyenyak?
kdg2 org masalah tido..
lepas guna bleh tido nyenyak..
owh..sejuk jgk la umah awk tu
tak updateblog awk ke?
selalu2 lah update..pastu letak lah info2 yg berguna..
emm
nak kata sejuk pn xtau la
sbb housemate2 lin suma klu xde kipas jenih la
jenuh
klu kat kg pn sy mmg pyh sgt2 nak psang kipas..
sebulan tu ada la 3-4 kali je o kipas
coz makanan yg dimasak oleh org yg menjaga solatnya lebih baik dr..kedai makan yg kita tak tau tukang masak tu solat ka tak?
sy selalu ckp kat adik sy..
msaka sendiri.simple pun tak pa..
coz satu masa tu dia suka makan luar walaupun kat umah sendiri..
sy crita la kisah nie..dia pun terus insaf..makan kat umah...smp la nie..dia keja pun siap ada dapur kat umah sewa dia..
Today
nie sebab hatilah..coz makanan adalah punca hati jd keras..
makanan yg baik dan halal
membentuk personaliti yg baik
emm
btoi tu
sbb tu la..
s[njang dah dkt 3 taun kat penang nie
rsa2 bru 3-4 kali jer sampai pasar mlm dia
tu pun ikot kwn
pusing pi mai pi mai ..
tgk atas bawah..
blik umah..
msak ayaq
buat susu oat nestum
siap.
saya tau sebab apa awk kurus!
minum susu oat mestum ja..
kalo nk bagi badan naik..
masak nasik putih..
goreng ikan bilis+kacang..buat sambal
nie kalo malas lah
ari nie
pg
mkn roti bakaq
+telor separuh 2 bijik
ngah ari
nasik ayam padang kota
mlm td
burger spesel dable chese ayamg daging.. 
PD
alang2 mkan biaq puas
hehe
time xmkn kat luar..
susuoatnestumbadamkurma la satu tepaware
tak pa nanti tanya dia..
org pandai msk nie untung
jimat..
kakak sy pandai masak..
abg ipaq sy dh jadi bumbum dh la nie..heheh
suka..la jugak..
tapi sy suka msk kuih2..
pizza, makaroni..
western2
ada mode jugak..ari cuti on..
nk wat camner ank pompuan sorg ja kat umah..
emm
bunyik mcm sdap
sy xtau la suka mkn apa
sbb suma blh mkn..
tp pling suka klu yg pangang2 la
yg teramat suka
kambeng bakaq
hehe
dak lah.family sy nie,..sy ja yg memilih..
tapi..pilih yg patut2 la..
mai sy bagi resepi nk perap dging atau ayam.
sure sedap punyalah!
dulu waktu kt matrix km buat BBQ..sy tukang perap ayam nie..bombastik! memang sedap!
00:44
ok..
lawak lah pulak..
awk lelaki..
sy kena bg resepi ni kat kwn2 perempuan..
tapi tak pa lah..
nanti awk suruh mak awk buat
00:46



bawang putih, gula perang/gula merah, lada hitam,garam, biji rempah..
bahan2
cara2
tumbuk lada hitam n rempah biji lumat2
tumbuk jgk bawang putih..
semua dh lumat2..letak gula perang:gula putih 3:1
pastu garam secukup rasa..
kalo 1 ekor ayam tu..letaklah 5-6 biji bwg putih..
perap lah 2 jam ker..
nk sedap perap mlm nie..esok mlm bakar..tapi kena simpan dlm frezz la..
bila bakar yummy..tak payah guna air asam dah..
mkn saja ja..coz semua dh masuk dlm isi tu..
sgt sesuai uth daging..
kambing tak pernah la buat lagi.awak try la buat..heheh
itu ja kelas masakan utk mlm nie..
p/s: paste rempah tu boleh simpan dlm peti sujuk..nk makan bakar2 bleh amik ja..express..
tahan lah lama kalo simpan dlm peti sejuk..
bli boti ja la kan
mna ada..
rasa2 cara pling simple nak bz spesel sos tu
amik extra black pepper segenggam ka..
masuk dlm blender
skali ngan sebotol sos zaza tu
siap la
extra spicy homemade black pepper sauce.
blh trima ka tak ..
ye lah..tidak..memang pedas lah..sat gi sakit perut free2 ja..
gula n garam tu bleh la nk bagi neutral sikit..
selalu..kalo pedas..kena tambah garam dan gula..
fungsi garam n gula tu penting sgt..
tu yg kalo hantaran org kawen mesti letak garam+gula+asam jawa..(asam garam rumah tangga) heheh 
biasalah..antaq adik p tiusyen..
dia amik tuisyen intensif
kat tmp tu cikgu2 kita jugak ramai yg mengajaq
cikgu harun
cikgu mohd khir..add math
cikgu2 cemerlang semua
Nasul is offline.
Nasul is online.
No comments:
Post a Comment